η Ατοπική Δερματίτιδα

Η Ατοπική Δερματίτιδα εμφανίζει πληθώρα συμπτωμάτων με φλεγμονές και αλλοιώσεις στο δέρμα. Το 85% των ασθενών βιώνει καθημερινά έντομο κνησμό, ενώ έντονη είναι και η εμφάνιση ξηρότητας και ερυθρότητας. Στα σημεία βλαβών πολλές φορές παρατηρείται αιμορραγία ή έκκριση υγρού.

Μερικά ακόμη κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το δέρμα με Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία ακόμη πτυχή δέρματος κάτω από τα μάτια, γνωστή ως πτυχή Dennie- Morgan. Επίσης, το δέρμα κάτω από τα μάτια μπορεί να εμφανίζει πιο σκούρα χαρακτηριστικά, καθώς και να παρατηρούνται επιπλέον δερματικές πτυχές στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.

Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και αποχρωματισμένο και ο συνεχής κνησμός μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και λέπτυνση του δέρματος- μια διαδικασία που ονομάζεται λειχηνοποίηση Επιπλέον, ο κνησμός, σε συνδυασμό με την αιμορραγία, τα εξανθήματα και την έκκριση υγρών κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο σε μολύνσεις.

Οι τυπικές θέσεις εμφάνισης της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι το πρόσωπο, το κρανίο και η περιοχή γύρω από τις αρθρώσεις στη βρεφική ηλικία, η εσωτερική επιφάνεια των αγκώνων, ο λαιμός και η οπίσθια επιφάνεια των γονάτων στην παιδική ηλικία καθώς και τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και η τραχηλική χώρα στους εφήβους και τους ενήλικες. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Εάν έχεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή υποψιάζεσαι ότι νοσείς από Ατοπική Δερματίτιδα, επισκέψου το γιατρό σου, για να σου παρέχει τη σωστή διάγνωση και να οδηγηθείς στην κατάλληλη αντιμετώπιση της νόσου.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος, γνωστή επίσης και ως ατοπικό έκζεμα. Είναι μία χρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μία μη μεταδοτική νόσος, τα αίτια της οποίας δεν είναι γνωστά. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή της φαίνεται να έχουν γενετικοί παράγοντες, διαταραχές του επιδερμικού φραγμού, ανοσολογικές διαταραχές και το μικροβίωμα του δέρματος.

Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν περιορίζεται μόνο στο δέρμα, αλλά οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν άσθμα, αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, προβλήματα στον ύπνο, κούραση, χρόνιο άγχος και κατάθλιψη.

Οι αλλεργίες φαίνεται να αποτελούν αλληλένδετο στοιχείο με την Ατοπική Δερματίτιδα. Συχνότερα εμφανίζεται άσθμα και πυρετός του σανού ή αλλεργική ρινίτιδα.

Η Ατοπική Δερματίτιδα εμφανίζεται στη βρεφική και παιδική ηλικία, το 60% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο στο πρώτο έτος της ζωής τους και το 90% μέχρι το 5ο έτος της ηλικίας τους. Στην Ευρώπη το 10-15% των παιδιών και το 3-5% των ενηλίκων πάσχει από Ατοπική Δερματίτιδα. Οι έφηβοι και ενήλικες μπορούν να εμφανίσουν τη νόσο, με πιο συχνή ηλικία εμφάνιση το 50ο έτος. Το 50% των παιδιών που νοσούν από Ατοπική Δερματίτιδα συνεχίζουν να έχουν τη νόσο και στην ενήλικη ζωή.

Τα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας αντιμετωπίζονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους με τις αντίστοιχες θεραπευτικές επιλογές.

Όταν η νόσος είναι ήπια, η αντιμετώπισή της στηρίζεται στην συστηματική φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει την καθημερινή ενυδάτωση, την αποφυγή πιθανόν ερεθιστικών ουσιών, τη χρήση προϊόντων χωρίς άρωμα, τα βαμβακερά ρούχα, την καλή ποιότητα ύπνου, την ισορροπημένη διατροφή, τη διαχείριση του άγχους και την αποφυγή της τριβής του δέρματος.

Στη μέτρια και σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα, μαζί με τα παραπάνω, εφαρμόζονται και τοπικές θεραπείες με κορτικοστεροειδή ή με αναστολείς της καλσινευρίνης, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή και τα συμπτώματα.

Στην εκτεταμένη, ανθεκτική στην τοπική θεραπεία και υποτροπιάζουσα Ατοπική Δερματίτιδα, χρησιμοποιούνται συστηματικά στεροειδή και κυκλοσπορίνη, καθώς και βιολογικοί παράγοντες.

Σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται η Ατοπική Δερματίτιδα, πάντα χρειάζεται η φροντίδα του ατοπικού δέρματος. Η χρήση ήπιων, χωρίς άρωμα απορρυπαντικών, όπως και η αποφυγή χρήσης σαπουνιού συμβάλλει στην αποφυγή του ερεθισμού του δέρματος από έντονα αρώματα που μπορεί να εμπεριέχονται σε αυτά τα προϊόντα. Το μπάνιο αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για το ατοπικό δέρμα. Σύντομα μπάνια 5-10 λεπτών, ανεξαρτήτως της συχνότητας με την οποία γίνονται, με χλιαρό νερό, σε συνδυασμό με την ενυδάτωση μετά το μπάνιο, κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο και λιγότερο ερεθισμένο. Ο επιδερμικός φραγμός του ατοπικού δέρματος ενισχύεται με τη συχνή ενυδάτωση στη διάρκεια της ημέρας.

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Ασθενών Επιδέρμια, ύστερα από τη διάκριση του στον διαγωνισμό: «'Agents of Change' Atopic Dermatitis Challenge 2022, Ηelping strengthen the self-esteem of those living with AD», που διοργανώθηκε από τις Sanofi και Regeneron.

© 2024 Epidermia – ALL RIGHTS RESERVED | Privacy Policy | Cookies

DESIGNED AND DEVELOPED BY MDESIGNERS